Dona menjar Càritas

Segons les estimacions, a Catalunya hi ha un 14% més de persones en risc de pobresa que les que recullen les xifres oficials. Foto: Mariona Puig/ACN

El salari mitjà a Catalunya i a Barcelona és més gran que el de la resta de territoris de l’Estat. Mentre que a casa nostra el que guanya una persona cada any gira al voltant dels 25.000 euros, a la resta de zones espanyoles cal rebaixar en 1.000 euros aquesta xifra. Alhora, a la capital catalana els salaris són encara més notables. Concretament, el sou mitjà a Barcelona arriba als 30.000 euros.

Passa el mateix amb una altra dada que amb freqüència s’agafa com a referència per parlar sobre la riquesa d’un indret. Es tracta del PIB per càpita, i en aquest cas, a Espanya, el Producte Interior Brut per persona se situa en els 25.400 euros, a Catalunya en els 29.100 euros i a Barcelona, el 2018 –i, per tant, sense contemplar la pandèmia–, quasi arribava als 47.000 euros.

Malgrat tot això, i segons indica un estudi elaborat per un equip d’investigadors format per Àlex Costa (Ajuntament de Barcelona), Vittorio Galletto (IERMB), Jaume Garcia (UPF), Josep Lluís Raymond (UAB) i Daniel Sánchez-Serra (OCDE), la realitat podria ser molt diferent. En quin sentit? Catalunya i Barcelona, si tenim en compte el cost de la vida, no són llocs tan rics. El document el va presentar divendres passat l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB).

El cost de la vida

Pagar el lloguer, el menjar, la llum, el gas, els transports públics, la gasolina del cotxe, l’oci… Viure suposa gastar, però no a totes les ciutats i regions de l’Estat els preus són els mateixos. En aquest sentit, l’estudi assenyala que Barcelona i Madrid són les ciutats on viure-hi és més car. A la capital catalana, en concret, els preus són un 21% més elevats que a la resta de l’Estat. Succeeix el mateix a l’àrea metropolitana de Barcelona, on el cost de la vida és un 14% més alt, i al conjunt de Catalunya, on l’increment és del 8%. Amb tot, cap d’aquests indrets supera Madrid, que té un cost de vida un 24% més elevat que la resta d’Espanya.

L’impacte en la renda

Com són de riques Barcelona i Catalunya si tenim en compte el cost de la vida? L’estudi indica que la renda disponible als diferents territoris es desploma quan es relacionen ingressos i preu de la vida. En realitat, els catalans disposen de quasi 1.000 euros menys a l’any que la resta. Així mateix, el territori passa de ser el quart més ric a ser el setè, per darrere del País Basc, Navarra, La Rioja, Castella i Lleó i l’Aragó.

El cas de Barcelona és encara més impactant, ja que la caiguda pel que fa a la renda disponible relacionada amb el cost de la vida és encara més notòria. “La Renda Familiar per Capita passa de 16.386 euros a 13.477 euros un cop ajustada als preus del cost de la vida”, afirmen des de l’estudi. “Això suposa una reducció de la renda del 18%, que és la caiguda més gran que es produeix a les ciutats de Catalunya”, afegeixen.

En aquest sentit, i segons explicava l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) el març passat, els sous tant de Barcelona com de la seva rodalia estan molt per sota del que seria necessari per viure-hi dignament. L’organisme xifrava en 1.345 euros al mes els que caldrien per poder viure bé a l’àrea metropolitana i en 1.453 euros els necessaris a la capital catalana.

Més pobresa

La cara més fosca de tot plegat és la quantitat de persones que viuen en situació de pobresa o que estan en risc de no poder tenir els mínims suficients per viure adequadament. Si es té en compte el cost de la vida, “hi ha 150.300 ciutadans catalans més en risc de pobresa”, afirma l’estudi. Això significa que al país hi ha un 14% més de persones en aquesta situació del que normalment s’assumeix, que suposen 15 de cada 100 ciutadans.

En el cas de Barcelona, els nous càlculs apunten a unes xifres encara més contundents. Un de cada cinc ciutadans té problemes per pagar la llum, el menjar o la roba.

Les mesures contra la inflació

La recent inflació que està vivint l’Estat espanyol pot fer encara més insuportable la situació econòmica a Catalunya i a Barcelona. Les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) indiquen que, respecte a l’any passat, el preu del gas natural ha crescut quasi un 13%, el de la gasolina gairebé un 14% i el de l’electricitat un 30%. Tanmateix, des de principis d’any sí que és cert que l’electricitat ha baixat de preu un 12%, mentre que el gas i la gasolina han pujat.

Aquestes xifres s’han de posar en el context de les mesures que el govern espanyol ha engegat per evitar l’escalada de preus. Estan evitant que el cost de la vida continuï augmentant? Tot i que en un primer moment, per exemple, els preus a les gasolineres van disminuir pel descompte aplicat per l’executiu, ara tornen a enfilar-se, segons dades de l’INE.

En el cas de l’electricitat, la nova mesura de posar un topall al preu del gas va tenir una arrencada amb regust agredolç i amb resultats dubtosos. Caldrà esperar més temps per veure si funciona.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram