Bar

Els experts científics van demanar prohibir els àpats a l’interior dels restaurants. Foto: Albert Segura Lorrio/ACN

La Generalitat anunciava dilluns al vespre noves restriccions per fer front a la covid. A partir d’aquest divendres es tanca l’oci nocturn, es limiten les reunions a 10 persones, es restringeix l’aforament a l’interior dels restaurants al 50% –alhora que es manté l’aforament en terrasses– i comerços o gimnasos només poden estar al 70% de la seva capacitat. A més, si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ho avala, podria aplicar-se un nou toc de queda, ara de l’1 de la matinada fins a les 6. Les mesures estaran vigents 15 dies, tot i que podrien prorrogar-se.

En moltes ocasions s’ha parlat de les decisions que ha pres la Generalitat i sobre quina òptica utilitza per prendre-les. S’ha dit que les restriccions estaven massa pensades des de la ciència mèdica i que eren massa dures. És cert? Almenys en aquest cas podem afirmar que, si depengués dels experts, les decisions aplicades abans de Nadal serien molt més severes.

La veu dels experts

El 19 de desembre, el Comitè Científic Assessor de la covid a Catalunya (CCAC), un òrgan depenent de la conselleria de Salut en el qual participen una cinquantena d’experts, va elaborar un document amb recomanacions per aturar la incidència de la variant òmicron. “Catalunya està en una situació molt preocupant i d’emergència sanitària que requereix mesures addicionals d’aplicació immediata”, afirma el document.

En l’informe, el CCAC considera que caldria “reduir les reunions en l’àmbit públic a un màxim de 4 persones (excepte per a grups de convivència)” i afegeix que és necessari “limitar les reunions en l’àmbit privat només a grups de convivència”. Si la Generalitat hagués aplicat aquestes demandes, s’haurien anul·lat pràcticament la majoria d’àpats de Nadal.

Així mateix, el CCAC considera que la població no hauria de sortir de casa seva si no és per necessitat, i assenyala que els desplaçaments en transport públic haurien d’evitar-se al màxim.

En l’àmbit de l’oci, podem dir que les mesures preses per la Generalitat són suaus en comparació amb les que el CCAC planteja. L’organisme considera vital la “supressió del servei en zones interiors dels establiments d’hostaleria i restauració, la suspensió d’activitats esportives no professionals o federades en espais interiors, la reducció de l’aforament de l’exterior al 50% i la limitació d’horaris de servei en hostaleria i restauració, amb grups de clients separats de màxim 4 persones per taula”.

Val a dir que la Generalitat sí que ha fet cas a la recomanació del CCAC de tancar l’oci nocturn. Tanmateix, sorprèn veure com una de les mesures més controvertides, el toc de queda, no apareix en cap moment en el document.

L’oci no pot més

“Estocada final al sector”, “insuportable”, “desastre absolut”, “irresponsable”… Aquestes van ser algunes de les valoracions que es van sentir dimarts sobre les noves restriccions contra la covid.

Tot i que les mesures aplicades no són ni de bon tros com les que planteja el CCAC, el malestar del sector de l’oci és tan gran que la patronal catalana de l’àmbit nocturn, FECASARM, ha decidit portar davant la justícia la Generalitat.

També van ser dures les paraules d’Antoni Cañete, president de la patronal de la petita i mitjana empresa, PIMEC, que va considerar que hi havia hagut una “manca de previsió en les noves mesures”. És la mateixa crítica esgrimida per Ramon Mas, del Gremi de Discoteques de Barcelona, quan va assenyalar en una entrevista a TVE que les restriccions comportaran “problemes d’abastiment”. “Tenim els estocs plens, personal contractat, més de 200.000 entrades venudes a Catalunya, molt personal haurà d’anar a l’ERTO…”, va detallar.

De la mateixa manera, des de PIMEC es va qüestionar si pels volts de Nadal és el millor moment per posar en marxa les restriccions, i la mateixa alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, deia dimarts que la Generalitat no havia fet bé la seva feina. Tot i estar d’acord amb l’aplicació de les mesures, les va considerar “precipitades”, remarcant que s’apliquen “dies abans de Nadal i sobretot en sectors econòmics que són els que més han patit i que tenen durant aquesta època moltes de les seves vendes”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram