Any Nou xinès

Els dracs són un dels elements més típics de l’Any Nou xinès, ja que es creu que els seus balls ajuden a espantar els mals esperits. Foto: Twitter (@CasaAsia)

Huang Di, més conegut com l’Emperador Groc, és un personatge llegendari i un símbol de la civilització i de la cultura xinesa, ja que durant el seu regnat es van introduir invents com el mirall, la brúixola o els carros, entre altres. De fet, tot i que no hi ha registres històrics que demostrin la seva existència, molts el consideren el fundador de la Xina. Però si per alguna cosa és especialment conegut és per ser el creador del calendari xinès, que precisament comença a comptar a partir de l’inici del seu mandat. Una data que en el calendari que nosaltres seguim es correspondria amb el 2697 abans de Crist.

Aquest calendari segueix els cicles lunars i es divideix en dotze mesos que duren 29 dies i mig, deixant així un calendari de 354 dies al qual se li suma un mes cada dos o tres anys per compensar la diferència amb l’any solar. Per això, celebren el seu any nou coincidint amb la primera lluna plena, que precisament és aquest diumenge. Una jornada en la qual la comunitat xinesa celebrarà l’entrada a l’any 4721, que segons el zodíac xinès serà l’any del conill, un dels dotze animals que formen el seu horòscop, que neix d’una llegenda que explica que l’Emperador de Jade, un altre personatge mitològic, va organitzar una cursa d’animals i va triar els dotze primers classificats per formar el zodíac.

La celebració, a casa

A la Xina, l’Any Nou és la festa més important del calendari, i per això la celebren durant quinze dies al llarg dels quals els carrers s’omplen de desfilades, focs artificials, danses i activitats. Però com celebra aquesta festivitat la comunitat xinesa que viu al Vallès Oriental?

Chang Wang és el propietari d’un basar de les Franqueses i viu a la comarca des de fa més de vint anys. “En aquestes dates sempre enyoro molt el meu país”, explica al Línia. I és que, segons comenta, tot i que sent que els vallesans respecten les seves tradicions, “no les comparteixen” i això els relega a celebrar aquesta festivitat a les cases.

En aquest sentit, Haifeng Hong, directora de l’Institut de Llengua i Cultura Xinesa de Granollers, avança a aquest mitjà que tenen pensat, de cara a l’any que ve, organitzar una desfilada pels carrers de la capital vallesana. Una iniciativa que es faria per primera vegada a la comarca i que vol aconseguir “que la comunitat xinesa se senti més a prop de casa seva aquests dies”, diu Hong. “Encara que, a la vegada, volem apropar aquestes tradicions als nens xinesos que han nascut aquí i que no saben ben bé què és aquesta festa i també a la població en general, que cada vegada s’interessa més per la nostra llengua i pel nostre país, que crida l’atenció per ser una potència mundial”, afegeix.

Mantenint la tradició

Precisament, Sergio Cheng és un d’aquests joves nascuts a la comarca que mai ha trepitjat la Xina. “Em sento més d’aquí que d’allà, tot i que tenim un restaurant xinès, a casa parlem en xinès i els meus pares segueixen totes les tradicions xineses, inclosa la celebració de l’Any Nou”, relata. “De fet, la meva mare sempre ens dona a mi i als meus germans un sobre vermell amb diners, neteja la casa en profunditat i la decora, tal com marca la tradició”, afegeix. Per això, Cheng diu que té curiositat per viure “un Any Nou xinès de veritat”. “Però aquí, a la comarca, això és impossible”, lamenta.

A casa de Wang, però, intenten recrear la festivitat de la manera més fidel possible. Per això, es vesteixen de vermell, que “per als xinesos és el color de la sort i el que espanta els mals esperits”, explica, i es reuneixen amb amics i familiars per fer el sopar tradicional, que consta de jiaozi o dumplings xinesos, i de peix. I és que, segons diu Hong, “el peix, en xinès, es diu , que també significa abundància”, i per això el mengen. “Encara que més enllà d’aquestes celebracions en petit comitè, també ens agradaria sortir a celebrar l’Any Nou al carrer sense veure’ns obligats a anar a Barcelona”, comenta Wang.

Noves possibilitats

Aquest any, però, l’Institut Xinès, que obria les portes al juny, celebrarà l’Any Nou amb els més de cent alumnes que té. “Cantarem, convidarem els pares, farem activitats conjuntes…”, detalla Hong. Una proposta que es converteix en una nova possibilitat de celebrar l’Any Nou per a les famílies d’origen xinès que viuen a la comarca, que estan a punt d’acomiadar-se d’aquest any i de donar la benvinguda a un altre. Un nou període on abundarà la sort, que “és la principal característica del conill”, conclou Hong.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram