Gossos abandonats

Tres dels gossos que en els darrers mesos ha atès l’associació SOS BDN. Foto: SOS BDN

A Badalona hi viuen més de 20.000 gossos, ben bé igual que el nombre de nens i nenes d’entre 0 i 9 anys. No tots, però, tenen casa. El Centre Comarcal d’Atenció d’Animals de Companyia (CCAAC), al barri de Pomar, té una capacitat per a 126 animals, i actualment ja està ple.

S’apropen les vacances d’estiu i la història de cada any es repeteix: “Notem molt que quan arriba l’estiu augmenten els abandonaments de gossos i gats”, explica la regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Benestar Animal, Rosa Trenado. Entre l’abril i l’agost de 2021, el CCAAC va rebre 157 gossos. Durant els mateixos mesos de 2020, en la sortida del primer confinament, van ser 116. Les dades fan referència a gossos abandonats a Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià.

Quan la policia local troba un gos abandonat el porta al CCAAC, però si no hi ha lloc, com passa ara, s’ha d’activar la ciutadania organitzada.

La Montse Martínez, vicepresidenta d’APA Instinto Felino, és un d’aquests ressorts que salten en cas d’emergència: “Rebo avisos d’animals abandonats i els vaig a buscar”, declara. Els porta al veterinari i se’ls endú a alguna de les dues cases d’acollida que té. A partir d’aquí, se’ls busca famílies que els puguin adoptar. “Quan els refugis estan plens, com ara, cal que la gent adopti”, demana Trenado.

La Marisa Rodríguez és la presidenta de l’associació SOS BDN, dedicada al benestar animal. Assegura que només cal passejar-se per la ciutat per veure animals abandonats: “Prou de regalar animals. Prou de regalar gossos per Nadal que després s’abandonen a l’estiu”, lamenta. “Una mascota no és un caprici; adoptar és una decisió per a tota la vida”, recorda la Montse.

Pel que fa als gats, no funciona com amb els gossos. Si no porta cap distintiu, és més difícil saber si el gat està abandonat o potser forma part d’alguna colònia felina. Les protectores demanen al consistori que controli les colònies de gats de la ciutat. “Acabem per pagar de les nostres butxaques les esterilitzacions. L’Ajuntament se n’hauria d’ocupar”, denuncia la Montse. Des de la regidoria asseguren que segueixen un protocol de “control, esterilització i retorn a la colònia” i anuncien que el consistori prepara un conveni amb el Col·legi de Veterinaris per dur a terme un mapatge de les colònies i un recompte dels gats que hi viuen. “Això ens aportarà la informació necessària per treballar en campanyes informatives i en un millor control”, argumenta la regidora Trenado.

Mascotes desnonades

El problema general va, però, més enllà dels abandonaments. Què passa amb les mascotes de les famílies que són desnonades? Si la comitiva judicial troba animals de companyia en el moment del llançament, n’informa l’Ajuntament i aquest, de nou, els deriva al CCAAC. I com que el centre està ple, tornen a ser les entitats animalistes qui se n’encarreguen. El drama arriba quan la persona i l’animal dormen al carrer. Els albergs no admeten animals i això fa que molts sensesostre amb gos no en vulguin saber res, dels albergs.

“Els animals són la seva família. No se’ls pot separar. Els donen una raó per no decaure i tirar endavant”, recorda la presidenta de SOS BDN. La regidora Trenado assumeix que l’Ajuntament no pot fer gran cosa per l’animal en aquests casos: “Procurem que a través de la xarxa d’entitats se li ofereixi una acollida”. Un altre cop, la ciutadania organitzada.

Maltractament animal

Però la societat no sempre mostra un comportament adequat envers els animals. “Des que vaig entrar a la regidoria, cada setmana rebem una o dues denúncies per maltractament animal”, diu Trenado. Des de les protectores ho confirmen: “Enverinen els gats de les colònies, poden els arbres per fer caure els nius d’ocellets, l’altre dia vam trobar sis gats morts a cops, dins d’una bossa, al carrer Indústria… Més amunt hi tenim alguna colònia de gats i de vegades hi descobrim gats morts que van ser enterrats i que els senglars desenterren després”, explica emocionada la Marisa.

El desembre passat, la regidoria va denunciar un veí que maltractava el seu gos. La multa va arribar als 15.000 euros. “Jo soc animalista i gaudeixo amb la feina que fem pels animals a l’Ajuntament, però sovint també ho passo molt malament quan veig algunes coses”, conclou Trenado.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram